Disc Golf
  • Allt om frisbeegolf
  • Vad är frisbeegolf?

Vad är frisbeegolf?

Frisbeegolf är som namnet säger golf med frisbee. Sportens utförande är samma som den traditionella boll golfen. Istället för att slå en boll i ett hål med en klubba använder man en frisbee och kastar den i en metallkorg med kedjor.

vad_ar_fgFrisbeegolf har utvecklats på en kort tid till hela familjens hobby och ett populärt tidsfördriv på sommardagarna. En stor orsak till att frisbeegolfen är så populär, är att den är förmånlig att utföra: för att börja behöver man bara några frisbeen. Tiotals frisbeegolfbanor grundas årligen runt om i Finland och sporten växer snabbt. Frisbeegolf kan man spela på över 150 olika banor allt från Hangö till norra Lappland. Största delen av frisbeegolfbanorna är avgiftsfria att spela på och befinner sig på stadens och kommunernas park- och friluftsområden.

Frisbeegolfen i Finland har ca. 15 000 utövare och antalet ökar för varje år. Sporten lämpar sig för alla åldrar, flickor som pojkar, herrar och damer. I sportens ursprungsland USA, har frisbeegolfen redan över 100 000 utövare.


"Frisbeegolfen är populär pga. att den är en förmånlig hobby för hela familjen, och för att börja krävs bara några frisbeen."


Spelets gång
I frisbeegolf strävar man efter att fullfölja en runda med så få kast som möjligt. Längden på hålen kan vara allt från 50 till över 250 meter. Par talet, bekant från bollgolfen, varierar mellan par 2 till par 5 beroende på hålets längd.

Frisbeegolf är en individuell sport, men utförs vanligtvis i grupp med 3-5 spelare. Öppningskastet görs från den utmärkta utkastplatsen (tee). Följande kast fortsätter därifrån frisbeen landat. Efter varje hål räknar man ihop och skriver sin kastmängd + straffkast på scorekortet. Slutresultatet är summan av varje håls resultat. Den spelare med det lägsta antalet kast vinner.

Varför frisbeegolf?
- Förmånlig och lämplig hobby för hela familjen.
- Frisbeegolfbanor hittar man i allt från Hangö till Lappland.
- Sporten är lätt att lära sig men svår att bemästra. Därför är den väldigt beroendeframkallande.
- Frisbeegolf är mera avslappnat när det kommer till dresscode. Bara under större tävlingar följer man dresscode.
- Frisbeegolfbanan som motionsområde är en av de förmånligaste alternativen för stad och kommun.

Frisbeegolf = Discgolf
I Finland används ordet frisbeegolf i folkmun. Ordet frisbee är ett registrerat varumärke och får inte användas i kommersiellt bruk, därför har man te.x. i Sverige och USA övergått till ordet Discgolf (Sverige) och Disc Golf (USA). Båda är rätt och betyder samma sak.